FR - NL

Maransdag in Champlon - 20 / 08 / 2023

+
+
+
+ Meer foto's ...
Zaterdag 22 augustus, 8u, een team is hard aan het werk op de weide van de jeugdherberg voor de opbouw van de grote tent om onze geliefde Marans te verwelkomen. Kort erna, naar de "kelder" in Saint Hubert voor het laden van de kooien.

De hele ochtend, onder een stralende zon, allemaal druk bezig met de installatie van de verschillende stands, voorbereiding van de kooien, het bevestigen van de informatiepanelen en de vlaggen van de landen van onze gasten uit het buitenland. Kortom, geen gebrek aan werk, maar goed ingeburgerd en effectief, hebben vele vrijwilligers het voor de lunch afgerond. Deze kleine wereld verenigd "Bij Regine" voor een welverdiende snack in een zeer vriendelijke sfeer.

Net zoals voorgaande jaren, delegaties uit de buurlanden, Frankrijk, Duitsland, Nederland, deden ons de eer aan om zich aan te sluiten voor het weekend, maar dit jaar, de fokkers uit Denemarken zijn ook bij ons. De overgrote meerderheid van de buitenlandse gasten zijn er al; sommige aarzelen dan niet om de handen uit de mouwen te steken om te helpen.

Op het einde van de namiddag, de fokkers, gedreven en leergierig, wonen de conferentie bij dat onze 13e dag van de club inwijdt, gepresenteerd door Dr Thierry Detobel met de thema's gezondheid en pluimveehouderij, gebaseerd op persoonlijke ervaring.
Aangetrokken door de verleidelijke geuren uit de keuken, verzamelen de gasten zich geleidelijk in de eetzaal, waar ze worden geserveerd met mooie mosselen en krokante gouden frietjes.

Aan het eind van de maaltijd, nodigt Dirk de Jong ons uit om de rijke kaasschotel van koeien- en geitenmelk, aangeboden door onze vrienden uit Nederland te proeven. Gilles Baud (MCF) laat ons proeven van de heerlijke Vendee-brioche met verschillende jams "huisgemaakt" door zijn vrouw Laurence. Fokkers uit Duitsland delen zoals op elke vergadering, hun kleine flesjes van verschillende likeuren. De avond gaat door in een warme sfeer rond diverse drankjes, lachen, praten over kippen, om de herinnering aan vorige ontmoetingen tussen de verenigde clubs op te roepen.

Zondag 23 augustus, om 06:30, een paar moedigen zijn al op de baan, zodat alles klaar is om onze gasten van harte te verwelkomen bij de opening om 08:00. Christophe Meo, uit Frankrijk die essentiële oliën speciaal bedoeld voor pluimvee, zijn stand opzet waar de bezoekers van de dag zich kunnen inlichten en de verschillende producten aankopen.

Vanaf het begin verzamelen de gasten aan de stand van het onthaal en aan het secretariaat, waar fokkers hun eieren toe vertrouwen voor de wedstrijd en de kooinummers voor hun dieren krijgen zodat de rechters met deskundigheid kunnen keuren.
Indien de keuring van de wedstrijd van het ei plaats vindt achter gesloten deuren onder het toezicht van Dirk de Jong, de expertise van de Marans vindt plaats in de aanwezigheid van fokkers en bezoekers die genieten van dit kostbare moment van uitwisseling met de zeven officiële rechters. Het is inderdaad een uitzonderlijke kans, aan elke exposant gegeven om rechters te ondervragen om hun selectie op zijn best te begeleiden.

Als we het uur van de middag naderen, de geur van het varken aan het spit, draaiend van 's ochtends op een dik tapijt van sintels, geleidelijk de weide binnenvallen. Binnenkort zal een bericht via de micro het aperitief aankondigen: het traditionele Maitrank glas gepaard met blokjes kaas van Nederland.

De gasten nemen plaats onder de pergolas of in de herberg om te genieten van het prachtige buffet: een prachtig stuk varken vergezeld van gevarieerde groenten.
Deze gastronomische break, met op de achtergrond dwarsfluitmuziek van Camille Ottenburgs, is een nieuwe kans voor de verenigden en discussies voor iedereen. Rond 14:30, worden de winnaars van de wedstrijd van het ei toegejuicht en beloond met een mooie prijs aangeboden door onze sponsor Versele Laga en een goedgevulde mand met gezouten vleeswaren.

De winnaars zijn :

Jeugdherberg van Champlon

Onze Maransdag vindt plaats op het terrein van de jeugdherberg van Champlon.
Er is ter plaatse logeermogelijkheid in de jeugdherberg voor de prijs van 24€ per persoon en per nacht (22€ voor minder dan 26 jaar), Bio ontbijt inbegrepen.Adres


Rue de la Gendarmerie, 3
B-6971 ChamplonInformaties


Jeugdherberg Champlon: website

0032 (0)84 45 52 94


• bij de grote rassen: Victor Couapel (MCF), vertegenwoordigd door Gilles Baud : 77/100 met gekleurde eieren 6 en 7 van de variëteit patrijs,
• bij de krielen: Virginia Delbende (MCF), vertegenwoordigd door Marc Detoeuf : 65/100 met gekleurde eieren 4, 5 en 6 van de zwart koperhalzige variëteit,
• voor de interne wedstrijd: Ivan Risaldi (MCB): 96/100 met eieren van de tarwe variëteit.

Na een moment van bewondering over deze prachtige eieren, genieten de bezoekers van de uitleg van Dirk de Jong over de wedstrijd en de eieren.

Spoedig na de veiling onder leiding van Ludo is er een lang verwacht moment voor de potentiële kopers, in de hoop de felbegeerde dieren te behagen. De meeste dieren te koop zijn verkocht en zijn de vreugde van hun nieuwe eigenaar en de verkopers hierdoor hun stam verspreiden.
Terwijl ons feest binnenkort ten einde is, de zon ons plotseling verlaat, waardoor er ruimte was voor de wind en de regen die het uitkooien versnelde, terwijl anderen de apparatuur beschermden.

Deze dertiende editie werd opnieuw gewaardeerd dit jaar, door de bezoekers die niet nalaten ons te prijzen. We danken dit succes grotendeels aan de vele mensen die ons het hele weekend hielpen, maar eveneens lang ervoor en sommige bezoekers die tot duizend kilometer afleggen om ons te bereiken.

Anne W.

Maransdag in Champlon - 20 / 08 / 2023

We nodigen jullie uit op onze Marans Club Belge dag die zal doorgaan in het weekend van de 21 augustus 2022 in de jeugdherberg van Champlon-Ardenne.

Zondag, om 8:00 verwelkomen we onze leden voor het inkooien van hun dieren voor de keuring, voor de eventuele verkoop en voor de wedstrijd van het Maransei.

Om 9:00, de expertise door de officiële keurmeesters; Heren Jacques Rousseau, Germain Deroissart, Marc Lambrechts en Pierre Sadaune, zij staan ter beschikking voor onze leden. Schrijf in en breng dieren mee van minstens 3 maand oud. Zo kunnen ze uw kweek oriënteren. Kooien staan ter beschikking naar gelang de inschrijvingen die gelimiteerd worden op 250.

Rond 9:30 de wedstrijd van het Maransei. Iedere deelnemer biedt 6 eieren aan. De keuring gebeurt door onze Nederlandse vriend Dirk de Jong. Dit jaar, een speciale aandacht voor de eieren van de krielen. Een speciale krielprijs wordt uitgereikt. Om partijdigheid te vermijden besliste de raad van bestuur om de keuring achter gesloten deuren te houden. Zodra de keuring beëindigd is zal Dirk de Jong de nodige uitleg geven.

Om 10:00 is er de algemene vergadering op het eerste verdiep in de jeugdherberg.

Meerdere leden van de verenigde Europese clubs komende van Duitsland, Frankrijk en Nederland hebben hun deelname al bevestigd.

Rond 13:00 hesp aan het spit aan 20 €.

In de namiddag rond 14:30 worden de winnaars van de wedstrijd van het ei geprijsd, gevolgd door een workshop over het ei van de Marans met Dirk de jong.

Om 15:00 begint de verkoop per opbod. Opgelet, de te koop zijnde dieren moeten op het secretariaat gekend zijn voor 13:00. Tijdens de maaltijd zal het secretariaat gesloten worden (13:00 tot 14:00).
De gekeurde dieren die niet voldoen aan de standaard mogen niet te koop gesteld worden. Daarom zullen de keurders de dieren rangschikken volgens één van de vier categorieën van deskundigheid op de kaart, "tentoonstellingsdier", "dier om mee te werken", "niet erkende variëteit", "geen standaarddier van de Marans (mag niet verkocht worden)".
Het doel van deze verkoop is om iedereen de kans te geven om dieren voor een eerlijke prijs te verwerven. De veilingmeester kan voor een veiling, een potentiële koper verwijderen om deze doelstelling te respecteren om het objectief van de verkoop te handhaven.

We rekenen op jullie opkomst.

Inlichtingen :


Logeermogelijkheden

Onze Maransdag zal plaats vinden op het terrein van de jeugdherberg van Champlon.
Er is ter plaatse logeermogelijkheid in de jeugdherberg voor de prijs van 24€ per persoon en per nacht (22€ voor minder dan 26 jaar), Bio ontbijt inbegrepen.

Adres


Rue de la Gendarmerie, 3
B-6971 ChamplonInformaties


Jeugdherberg van Champlon: website

0032 (0)84 45 52 94

Maaltijden

Twee maaltijden worden aangeboden :

Zaterdagavond : Zie uitnodiging.

Zondagmiddag : Hesp aan het spit.

Het aantal maaltijden is beperkt tot 100. De reservaties moeten binnen zijn voor 12/07/2023.


Foto's

2004

2005

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2019

2021

2022