FR - NL

Keuring van het Maransei

Naar jaarlijkse gewoonte vindt er tijdens onze Maransdag in Champlon een eierenkeuring plaats onder leiding van onze Nederlandse vriend en keurmeester Dirk de Jong.

De 6 eieren worden beoordeeld op de volgende criteria:

  • De kleur (42 punten) : volgens de kleurenschaal van de MCF

  • De vorm (20 punten) : het maransei is een typisch bolvormig ei

  • De schaal en de glans (20 punten)

  • Het gewicht (10 punten) : het optimale gewicht is 65 gram voor de grote rassen mag niet meer zijn dan 45 g voor de krielen

  • De netheid (8 punten)


De kwaliteit en de versheid van de eieren worden beoordeeld bij de interne keuring. Een ei van elk lot wordt geëvalueerd op basis van verschillende criteria:

  • De dooier (35 punten)

  • Het eiwit (35 punten)

  • De hagelsnoeren (10 punten)

  • De luchtkamer (10 punten)

  • De versheid (10 punten)

Klik op de afbeelding hieronder voor meer informatie over het oordeel van het Marans ei, en het interne oordeel:

De kleurenschaal van de MCF

De kleurenschaal van de Marans Club de France classificeert de eieren op 9 niveaus:


1 – Het witte ei, voorbeelden: Braekel, Gele van Haspengouw of Leghorn en buitenlandse rassen.

2 – Het gekleurde ei, ten onrechte genoemd als "bruin" in de meeste standaard buitenlandse rassen, bijvoorbeeld, Rhode Island. Het is ook de kleur van veel industriële eieren van hybride stammen.

3 – Het bruin ei, is een onvoldoend geselecteerd ei.

4 – Het extra bruine ei. Stel vast dat de achtergrondkleur niet beter is dan die van het ei nr 3, maar de hoeveelheid pigmenten is belangrijker, de verdeling is ongelijkmatig door vlekken.
Dit is de minimum kleur voor een Maransei, groot ras.

5 tot 9 – Extra roodbruine eieren zoals chocolade. Let op de meer afgeronde vorm, bolvormig, typisch voor het Maransei; de glans is een extra kwaliteit.

8 tot 9 – Buitengewone eieren waarvan de kleur vlakbij ligt bij het pure pigment. Ook moet duidelijk zijn dat deze eieren verkregen worden bij het begin van de leg. Het is normaal dat de pigmenten op de schelpen verminderen in volle leg, stabiliseren op ongeveer 6 en 7 voor de besten.

Opmerking : De kwaliteit van een leghen moet beoordeeld worden op de eikleur in het begin van de leg na de eerste 20 eieren.